1393 / 8 / 26، 11:25 عصر
مرکز تحقیقات قطب چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران اعلام کرد: تغذیه مناسب علاوه بر سلامت عمومی به رشد، ترمیم، حفاظت در برابر عفونت و عملکرد صحیح چشم کمک می کند. به گزارش"انجمن آرپي، لبر و اشتارگات در ایران" به نقل از مرکز تحقیقات قطب چشم پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران، با مصرف ویتامین ها، میوه ها، سبزی ها یا مکمل های غذایی می توان از شدت و بروز برخی بیماری های چشمی پیشگیری کرد. در مقابل درصورت داشتن تغذیه نامناسب فرد ممکن است با برخی بیماری های چشمی مواجه شود که ازجمله آن می توان به موارد زیر اشاره کرد:
خشکی شدید چشم
بیماری خشکی شدید چشم (زروفتالمیا) از جمله مواردی است که در اثر تغذیه نامناسب بروز می کند. این بیماری عامل مهمی برای نابینایی کودکان در کشورهای توسعه نیافته به شمار می رود. خشکی شدید چشم به دلیل کمبود دریافت ویتامین A در برنامه غذایی ایجاد می شود و با مصرف سبزی ها، میوه ها و منابع غذایی پروتئینی قابل پیشگیری است. این بیماری در ایران به دلیل نداشتن کمبود شدید ویتامین A دیده نمی شود.
فرسودگی شبکیه در اثر تغذیه نامناسب
تحقیقات نشان داده است که آنتی اکسیدان ها و دیگر مواد مغذی، خطر ابتلا به فرسودگی شبکیه و آب مروارید را کاهش می دهد. در اثر سالخوردگی، مرکز بینایی شبکیه به طور اجتناب ناپذیر، تحلیل می رود و نوع شدید این عارضه موجب ضعف بینایی لاعلاج می شود. مصرف زرده تخم مرغ، اسفناج، کلم بروکلی، انار، انگور و رژیم غذایی پرفیبر (سبزی ها، میوه ها، حبوبات و غلات سبوس دار) احتمال بروز فرسودگی شبکیه را بیش از 40 درصد کاهش می دهد. چاقی از عوامل ایجاد کننده فرسودگی شبکیه به شمار می رود. بنابراین کنترل وزن از راهکارهای تغذیه ای کاهش خطر ابتلا به این بیماری است.
تاثیر تغذیه نامناسب در بروز آب مروارید
تاثیر تغذیه و اضافه وزن بر بروز آب مروارید ثابت نشده است اما تحقیقات نشان می دهد مصرف ویتامین های C و E می تواند حدود 20 درصد از ابتلا به آب مروارید و تشدید این بیماری پیشگیری کند. مصرف زیاد نمک (سدیم) نیز می تواند خطر بروز آب مروارید را افزایش دهد بنابراین در خرید کنسروها و دیگر مواد غذایی بسته بندی شده باید به مقدار نمک موجود در آنها توجه شود. برخی آنتی اکسیدان ها می تواند منافع دیگری نیز داشته باشد؛ برای نمونه ویتامین C سبب کاهش آسیب عصب بینایی در بیماری آب سیاه می شود. مصرف اسیدهای چرب امگا3 سبب کاهش خشکی چشم و کاهش خطر ابتلا به فرسودگی شبکیه می شود و به این طریق به سلامت چشم کمک می کند. ماهی، منبع غنی از این چربی مفید است. مصرف مقادیر بیشتری از آب و آب میوه های طبیعی و تازه برای کاستن علایم خشکی چشم و برقراری بهتر جریان اشک توصیه شده است.
برخی ویتامین ها و مواد مغذی موثر در سلامت چشم
کاروتنوئیدها مانند لوتئین و گزانتین، از رنگ دانه های گیاهی و از دسته مواد ضروری برای سلامت چشم است. اما بدن انسان قادر به ساخت این مواد نیست و باید از طریق تغذیه مناسب آن را دریافت کند. زرده تخم مرغ ازجمله منابع حاوی این مواد است. البته سبزی های تیره رنگ مانند اسفناج، بیشتر از تخم مرغ حاوی این مواد هستند اما جذب گوارشی آنها با خوردن تخم مرغ بیشتر است. مصرف یک تخم مرغ 15 درصد نیاز روزانه فرد به این مواد را تامین می کند. این مواد با کمک به ساخت رنگ دانه در مرکز شبکیه چشم سبب فیلتر شدن اشعه فرابنفش در چشم و در نتیجه حفاظت چشم از آسیب می شود و با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از آسیب رادیکال های آزاد به سلول های شبکیه جلوگیری می کند.
خشکی شدید چشم
بیماری خشکی شدید چشم (زروفتالمیا) از جمله مواردی است که در اثر تغذیه نامناسب بروز می کند. این بیماری عامل مهمی برای نابینایی کودکان در کشورهای توسعه نیافته به شمار می رود. خشکی شدید چشم به دلیل کمبود دریافت ویتامین A در برنامه غذایی ایجاد می شود و با مصرف سبزی ها، میوه ها و منابع غذایی پروتئینی قابل پیشگیری است. این بیماری در ایران به دلیل نداشتن کمبود شدید ویتامین A دیده نمی شود.
فرسودگی شبکیه در اثر تغذیه نامناسب
تحقیقات نشان داده است که آنتی اکسیدان ها و دیگر مواد مغذی، خطر ابتلا به فرسودگی شبکیه و آب مروارید را کاهش می دهد. در اثر سالخوردگی، مرکز بینایی شبکیه به طور اجتناب ناپذیر، تحلیل می رود و نوع شدید این عارضه موجب ضعف بینایی لاعلاج می شود. مصرف زرده تخم مرغ، اسفناج، کلم بروکلی، انار، انگور و رژیم غذایی پرفیبر (سبزی ها، میوه ها، حبوبات و غلات سبوس دار) احتمال بروز فرسودگی شبکیه را بیش از 40 درصد کاهش می دهد. چاقی از عوامل ایجاد کننده فرسودگی شبکیه به شمار می رود. بنابراین کنترل وزن از راهکارهای تغذیه ای کاهش خطر ابتلا به این بیماری است.
تاثیر تغذیه نامناسب در بروز آب مروارید
تاثیر تغذیه و اضافه وزن بر بروز آب مروارید ثابت نشده است اما تحقیقات نشان می دهد مصرف ویتامین های C و E می تواند حدود 20 درصد از ابتلا به آب مروارید و تشدید این بیماری پیشگیری کند. مصرف زیاد نمک (سدیم) نیز می تواند خطر بروز آب مروارید را افزایش دهد بنابراین در خرید کنسروها و دیگر مواد غذایی بسته بندی شده باید به مقدار نمک موجود در آنها توجه شود. برخی آنتی اکسیدان ها می تواند منافع دیگری نیز داشته باشد؛ برای نمونه ویتامین C سبب کاهش آسیب عصب بینایی در بیماری آب سیاه می شود. مصرف اسیدهای چرب امگا3 سبب کاهش خشکی چشم و کاهش خطر ابتلا به فرسودگی شبکیه می شود و به این طریق به سلامت چشم کمک می کند. ماهی، منبع غنی از این چربی مفید است. مصرف مقادیر بیشتری از آب و آب میوه های طبیعی و تازه برای کاستن علایم خشکی چشم و برقراری بهتر جریان اشک توصیه شده است.
برخی ویتامین ها و مواد مغذی موثر در سلامت چشم
کاروتنوئیدها مانند لوتئین و گزانتین، از رنگ دانه های گیاهی و از دسته مواد ضروری برای سلامت چشم است. اما بدن انسان قادر به ساخت این مواد نیست و باید از طریق تغذیه مناسب آن را دریافت کند. زرده تخم مرغ ازجمله منابع حاوی این مواد است. البته سبزی های تیره رنگ مانند اسفناج، بیشتر از تخم مرغ حاوی این مواد هستند اما جذب گوارشی آنها با خوردن تخم مرغ بیشتر است. مصرف یک تخم مرغ 15 درصد نیاز روزانه فرد به این مواد را تامین می کند. این مواد با کمک به ساخت رنگ دانه در مرکز شبکیه چشم سبب فیلتر شدن اشعه فرابنفش در چشم و در نتیجه حفاظت چشم از آسیب می شود و با خاصیت آنتی اکسیدانی خود از آسیب رادیکال های آزاد به سلول های شبکیه جلوگیری می کند.