انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران
نمک؛ تهدیدی جدی برای سلامتی - نسخه‌ی قابل چاپ

+- انجمن حمایت ازبیماران چشمی آرپی،لبر و اشتارگات در ایران (http://rpsiran.ir/forum/.)
+-- انجمن: سلامت چشم (http://rpsiran.ir/forum/./forumdisplay.php?fid=9)
+--- انجمن: تغذیه و طب سنتی (http://rpsiran.ir/forum/./forumdisplay.php?fid=11)
+--- موضوع: نمک؛ تهدیدی جدی برای سلامتی (/showthread.php?tid=1330)



نمک؛ تهدیدی جدی برای سلامتی - سعیده - 1393 / 5 / 27

' نمک' را می توان پرکاربردترین چاشنی دانست که در تمام غذاها آن هم به مقدار زیاد استفاده می شود. در حالی که همه متخصصان بیماری های قلبی و فشار خون بر این باورند که زیاده روی در مصرف نمک برای همه افراد در هر سنی مضر است. به گزارش"انجمن آرپی، لبر و اشتارگات در ایران" به نقل از پایگاه خبری تحلیلی هدانا (HODANA.IR): رژیم کاملا بدون نمک تنها در موارد بیمار ی های کلیوی، هپاتیت، ناراحتی های قلبی در شرایط خاص و درمان های طولانی مدت با مصرف داروهای کورتیکواستروئیدها تجویز می شود. اما در هر حال همه ما باید مراقب مقدار نمک در برنامه غذایی باشیم تا از بروز فشار خون پیشگیری شود. با توجه به آمار سازمان بهداشت جهانی، مصرف روزانه بیشتر از 5 گرم نمک توصیه نمی شود که این مقدار معادل یک قاشق چایخوری است.

مضرات نمک
ارتباط مستقیمی بین مصرف زیاد نمک و بیماری های جسمانی وجود دارد.
- برنامه غذایی پرنمک یکی از عوامل ابتلا به پر فشاری خون و بیماری های قلبی عروقی است. در واقع افزایش فشار خون با زیاده روی در مصرف نمک ارتباط مستقیم دارد زیرا ژن هایی که فشار خون را کنترل می کنند مسئول تنظیم جذب مجدد نمک در کلیه ها نیز هستند. این در حالی است که بیماری قلبی اولین عامل فوت در اکثر جوامع شناخته شده است.
- مصرف زیاد نمک احتمال ابتلا به سرطان معده را تشدید می کند. تحقیقات نشان می دهد افرادی که روزانه بیشتر از 10 گرم نمک استفاده می کنند دو برابر نسبت به دیگران که این توصیه ها را رعایت می کنند در معرض ابتلا به سرطان معده هستند.
- زیاده روی در مصرف نمک همچنین می تواند خطر پوکی استخوان را در پی داشته باشد. باید بدانید که افزایش نمک در خون، دفع کلسیم را از طریق ادرار تشدید می کند. این حالت منجر به کاهش تراکم استخوانی شده و احتمال ابتلا به پوکی استخوان را بیشتر می کند.
عموما همه مردم با خطرات مربوط با زیاده روی در مصرف نمک آشنا هستند اما توجهی به آن ندارند. نکته جالب اینکه 70% نمک مصرفی در نان ها و بیسکوییت ها، سوپ ها، انواع پنیر، فست فودها و بعضی شیرینی ها وجود دارد. همچنین غلات صبحانه که بچه ها طرفدار آن هستند نیز حاوی مقدار زیادی نمک است.
تغییر عادات غذایی پرخطر

همه ما می توانیم مقدار نمک دریافتی را کنترل کرده و عادات غذایی نادرست و تهدید کننده سلامتی را اصلاح کنیم:
- حذف نمک پاش از سفره و میز غذا
- چشیدن غذا قبل از نمک زدن های مکرر به غذا
- جایگزینی نمک با دیگر چاشنی ها مانند ادویه ها، سبزیجات معطر و سیر
- کاهش مقدار نمک هنگام طبخ غذا
- جایگزینی انواع بیسکوییت و چیپس ها با میوه ها و سبزیجات و لبنیات
- پرهیز از مصرف آب معدنی حاوی مقدار بالای سدیم و دقت در مقدار نمک درج شده روی برچسب
- کاهش مصرف خوراکی های آماده به خصوص انواع پرنمک
- عادت ندادن بچه ها به خوراکی های شور و افزودن نمک به غذا. بسیاری از عادات غذایی از کودکی در وجود ما نهادینه می شود و به سختی می توان آنها را تغییر داد.